Renneflot Gård

 

Gård på Nordre Jeløy. Navnet skal ha kommet av «en flate med rognebær».

Gården Reneflot ligger der på toppen av Jeløya, med utsikt mot nord-øst -rett mot Son.Her ved krysset inn til gården, -men på motsatt side -en grusvei videre nordover langs jorde kanten,rett der, og 10 meter skrått opp, -der står vårt aller største tre i hele Moss, -meg bevisst.Man kan ikke unngå å se stOrøyd på det eventyret av ett tre, -det er så ruvende svært, -og gammelt som alle hauger, -Kanskje har det stått der i 1000 år. Det har sett sin ungdoms vår, -så nå er det kommet på hell. Treet er hult, det mangler en hel del, -nesten halve treet er gått bort. Det fremstår med en Y form, etter ett så treffende slag av lynet en gang i tiden. Angivelig skal denne kjempen ha vært 3 ganger så høy -før lynet blixtet til det. Vi målte treet med målebånd, rundt livet, ca 1,30 over bakken, og det målte 698 cm, eller altså vi sier og vi skriver 7 meter rund vomma. Høyden antar vi til 12-15 meter opp i det blå.Treet er åpent på nordsiden der kanskje en ¼ del av stammen mangler, der står en stOr grov del av stammen løst igjen i det hule treet.Eikekjempen -den døende, -men den spirer og lever da fortsatt. Er det som di sier ?  At di eldste eiker -di lever i 700 år og etterpå så dør di i 700 år.Uansett så er dette treet fult av liv, der er ett yrende eldorado av alskens insekter, maur og larver, flygende, krypende, krålende og krabbende,  -der er fugleliv av alle slag, ugler, fluesnappere, krypere, hakkespetter, ravner, og flaggermus.og der er rev,grevling, og der er ekorn som hopper rundt oppe i greinene, -der kommer rådyr,elg, …men ikke bjørn,- selv om nabo åsen har navn etter den, og rett under der i mellom Bjørnåsen og Reneflott der heller Ulvedalen ned og nordover på Jeløyas vestside.Ett riktig så eksotisk ett sted dette, med alle di andre varmekjære tresorter og alle di herligste planter, di flOtteste blomster står rikt rundt eika, hvitveis ,blåveis, gullstjerner og kløver blant annet i flor , med rullesteiner midt i og lava fjellet som bakgrunnen med einerbusker og sisselrot så saftig.Mon tro hva har ikke ett slikt tre sett, ..og hvor mange har ikke lagt seg i skyggen under det treet, etter å ha kommet til topps av Reneflotbakken som slynger seg bratt opp fra mossesundet i øst, langt der nede i fra Kongshavn eller Kippenes. Under treet så er der en stor mur, ja ikke inntil -men rett ved og under, -den ruvende kjempe, altså en steinmur som er tørrstablet av rundstein i forkant, 1 meter høy, 6,5 meter lang og over 4 meter bred, i lett skrånende terreng på vest siden av eika, -bakre grunnmur er støpt og 30cm høy over det støpte gulv. Hva var det for en byggning da ? Ett uthus, -eller har det kanskje engang bodd noen der ?  En gårdsdreng… slik kan vi spinne videre i det uendelige, -der ved eiketreets liv og fall, -uansett trærne di står menneskene så nært, og så kjært -alltid gjort, også får vi inderligen håpe det får stå der i noen hundre år til, så riktig mange rekker å oppleve det, og studere det, – ja gjør det..  Studer det, -det fortjener det, -og du også !

 Trygve Måleng

Del kunnskap med andre.