Storedal, Skjeberg

Foreningstur 6 April 2019.

Rundt 60 medlemmer møtte på Storedals historiske jorder.

Funnliste:
Korsformet spenne fra folkevandringstid sentrum 400 årene e.Kr. (Mikkel Killingmoe Christensen)
og masse mer….

Sølvmynter:
10 øre
3 Skilling
2 Skilling Chistian
biter av en middelaldermynt..


Storedal er nok kjent for sin store lyd skulptur. Den spiller i takt med lyset som treffer den. Det er også en hage der som er formet som et løv, der er det ulike stauder og andre planter, det er bergarter og en kopi av noen hellerisninger.


Ifølge Snorre ble kong Magnus Blinde født på gården Storedal i 1117. Hans mor var Borghild Olavsdatter, datter på gården, og hans far kong Sigurd Jorsalfare. Magnus ble konge 13 år gammel, men måtte utkjempe flere slag mot arvinger som gjorde krav på kongetronen. Han ble tatt til fange i Bergen i 1135 av onkelen og motstanderen Harald Gille, som lot ham blinde og mishandle. Han ble både gjeldet, fikk kappet av en fot, og øynene stukket ut. Derav hans tilnavn, «Blinde». Kong Magnus Blinde falt i slaget ved Holmengrå, omkring 3 mil fra Storedal i 1139.

Erik Rønning Johansen peker og forklarer. (Bilde: Trygve Måleng).

Korsformet spenne, funnet av Mikkel Killingmoe Christensen.

Funnbordet. (Bilde:Trygve Måleng)

Del kunnskap med andre.