Fellestur Råde

Det var Gjersøe gård i Råde som var målet for Norges Metallsøkerforening lørdag. Gården har en historie som strekker seg tilbake til vikingetiden og på 1900-tallet ble det funnet både vikingehjelm og sverd her, ifølge omtalen grossisten Bama har skrevet om gården.

57 søkere i aksjon

– Det var 57 medlemmer som møtte opp denne helgen, sier leder i Norges Metallsøkerforening Erik Rønning Johansen.

Metallsøkerne får tillatelse av grunneierne til å søke på jordene vår og høst- før våronna og etter høstonna.

På Gjersøe gård som ligger mellom Missingmyr og Solli i Råde fant metallsøkerne en bronsealderøks. Bronsealderen i Norge strekker seg fra 1700 f.Kr. til 500 f.Kr.

– Vi fant også en buet knapp med et slangmønster som er veldig sjelden. Vi er usikker på hva den egentlig er brukt til. I motlyset kan vi se at det funkler litt i sporene. Den har tydelige rester etter gullforgylling og er nok fra vikingetiden, mener Rønning Johansen.

Flere tidsepoker

Det ble også funnet flere andre gjenstander, blant annet fra merovingertid (ca. 570–800 e.Kr.), en godt bevart fuglefibel med et utskåret kors i midten og en platefibel med tydelige ornamenter og åttekantet vektlodd og en sølvmynt fra vikingetiden.

– Alle funn som er eldre enn 1537 er statens eiendom og vi leverer funnene til fylkesarkeologene sammen med et kart over hvor gjenstandene er funnet, forklarer Rønning Johansen.

For en drøy uke siden gjennomsøkte de jordene ved Finstad i Råde og da var resultatet heller skralt. I disse traktene var foreningen også i 2014 og fant den gang munnladningskuler av bly, fra trefningene mellom svensker og nordmenn.

erik

[siteorigin_widget class=»Milestone_Widget»][/siteorigin_widget]

Del kunnskap med andre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*